Δελτίο Γεωργικών Προειδοποίησεων Βαμβάκι - ΔΑΟΚ Ξάνθης

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με βάση τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούνται σε βαμβακοφυτείες της Περιφερειακής Ενότητας από γεωπόνους της Υπηρεσίας μας, και των τακτικών λήψεων στοιχείων - δειγματοληψιών , προνυμφών επί των φυτικών οργάνων καθώς και την καταγραφή των συλλήψεων , ενήλικων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις παγίδες , που τοποθετήθηκαν σε αντιπροσωπευτικές θέσεις για την βαμβακοκαλλιέργεια της Περιφερειακής μας Ενότητας , απευθύνει στους βαμβακοπαραγωγούς, το παρακάτω 4ο τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας :


Είμαστε στο στάδιο του ανοίγματος των καρυδιών σε ποσοστό από 15% έως και 60% . Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο επανήλθαν οι θερμοκρασίες στα φυσιολογικά επίπεδα και σημειώθηκε και μία βροχόπτωση . Τόσο για το πράσινο σκουλήκι όσο και για το ρόδινο σκουλήκι έχουμε παρατηρήσει την πτήση των ακμαίων της τρίτης γενεάς που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου . Δεν έχει διαπιστωθεί ανησυχητικός αριθμός προνυμφών στα καρποφόρα όργανα , αυτή την περίοδο , ούτε σημαντικές συλλήψεις ενήλικων στις παγίδες .
Ωστόσο και για αυτό το διάστημα έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω :
Για τις όψιμες , πιο τρυφερές φυτείες , που ο παραγωγός προσδοκά να πάρει παραγωγή από τα οψιμότερα καρύδια της κορυφής , πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση από τους παραγωγούς της εξέλιξης του πληθυσμού του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού για την διαπίστωση αυγών και προνυμφών και να προβαίνουν οι ίδιοι ανά τριήμερο σε δειγματοληψίες προνυμφών επί των φυτικών οργάνων προκειμένου να αποφασίσουν την επέμβαση ή όχι και μόνο αν ξεπεραστεί το όριο επέμβασης που είναι όταν βρεθούν κατά μέσο όρο( 4) νεαρές προνύμφες (1ου και 2ου σταδίου , μήκους μέχρι (1) εκατοστό ) ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά , γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου .
Για τις μη όψιμες φυτείες , επιτηρούνται οι φυτείες και η επέμβαση ή όχι με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κρίνεται κατά περίπτωση καθώς από το άνοιγμα των καρυδιών και πέρα δεν είναι αναγκαία η επέμβαση διότι την περίοδο αυτή τα καρύδια είναι ώριμα και όχι ευάλωτα από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι .

 

Μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού (όπως αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων http: //www.minagric,gr//syspest/) .

Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής , της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης , στις συνθήκες της καλλιέργειας ,των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς , τα οποία συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας .

Για περισσότερες πληροφορίες, οι βαμβακοκαλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στους Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΩΝ: Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν την δυνατότητα σχολιασμού.

Διαβάστε επίσης τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Σύνδεση Εγγραφή

Σύνδεση

NEWSLETTER

ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφή σε λίστα/ες για να λαμβάνετε μέσω e-mail ενημερωτικά δελτία:
Όροι και Προϋποθέσεις

electronic services

ixografiseis

downloads

xartes-google

benzini

kairos

Δήμος Τοπείρου N. Ξάνθης

con address Εύλαλο, Τ.Κ. 67200, Ξάνθη
con tel 2541352600,1 con fax 2541352650
con email info @ topeiros.gr

Διευθύνσεις Αλληλογραφίας
Τηλέφωνα-Emails
-Λίστες NewsLetters

Κοινωνική Δικτύωση:

24rss Rss

24twitter Twitter

24facebook Facebook

24google plus Google+

24youtube Youtube

24flickr Flickr

24mixcloud Mixcloud

topeiros video

Άγνωστοι Οικισμοί του Δήμου Τοπείρου
BeachVolley στις Παραλίες του Δήμου
Παραδοσιακός Θρακιώτικος Γάμος
Στενά Νέστου: Φυσικό περιβάλλον
Ολυμπιάδα 2004
Τα έθιμα του Πάσχα στη Θράκη
Θεατρική Αγωγή στο Δήμο Τοπείρου