5ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποίησεων - Βαμβάκι

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, απευθύνει στους βαμβακοπαραγωγούς, το παρακάτω 5ο τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας. Επικείμενης της ολοκλήρωσης της βαμβακοκαλλιέργειας με την ωρίμανση/άνοιγμα καρυδιών και την συγκομιδή έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω: 

- Συνιστάτε αποφύλλωση με τα εγκεκριμένα φυτορυθμιστικά σκευάσματα, όταν το ποσοστό ανοιγμένων καρυδιών είναι 50 % περίπου.

- Η μηχανική συγκομιδή του σύσπορου βαμβακιού να πραγματοποιείται όταν αυτό δεν είναι υγρό . Όχι συγκομιδή , αμέσως μετά τη βροχή ή την νύχτα ή νωρίς το πρωί με δροσιά .

- Προσοχή : Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους (σε βάθος έως 10 εκ ) , αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα ελέγχου του εντόμου κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο . Δηλαδή ,όσο μικρότερος είναι ο πλυθησμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει τόσο το καλύτερο αυτό θα προβεί για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών. 

Για το σκοπό αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των επιτυχώς διαχειμαζόντων εντόμων.
Για την επίτευξη του παραπάνω απαιτείται , μετά την στελεχοκοπή και ψιλοθρυμματισμό των υπολειμμάτων των βαμβακόφυτων ,άροση του εδάφους ( όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι ) σε βάθος 20 – 25 εκατοστών κατά το Φθινόπωρο σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού .

Επίσης και σε άλλα χωράφια , με καλλιέργειες όπως καλαμπόκι , καπνός όπου παρατηρήθηκε προσβολή από το πράσινο σκουλήκι και που πιθανόν του χρόνου στα πλαίσια της αμειψισποράς να καλλιεργηθούν με βαμβάκι ,να ακολουθείται η παραπάνω πρακτική της βαθιάς άροσης του εδάφους ( όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι ) σε μεγαλύτερο βάθος 30-35 εκατοστά .
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρη ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από την στελεχοκοπή υπολειμμάτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα : Άμεση καταστροφή των νυμφών Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες
Μεταφορά των νυμφών σε βάθη 20 – 25 εκατοστών με επακόλουθο μηχανική αδυναμίας εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους
Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμίας εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους .
Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ , καλλιεργητής , δισκοσβάρνα αντί του οργώματος δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτο δεν αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου του
πράσινου σκουληκιού.
Επιπλέον με αυτές τις καλλιεργητικές μεθόδους προστατεύεται τόσο το περιβάλλον όσο και η υγεία του ίδιου του καλλιεργητή και των περιοίκων .

Για περισσότερες πληροφορίες, οι βαμβακοκαλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στους Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου:
Τηλέφωνο : 2541 3 50191 Πληροφορίες : Στεργιανόπουλος Ν. Κοντόλια Αναστασία –
Μουλαρά ΑγγελικήΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΩΝ: Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν την δυνατότητα σχολιασμού.

Διαβάστε επίσης τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Σύνδεση Εγγραφή

Σύνδεση

NEWSLETTER

ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφή σε λίστα/ες για να λαμβάνετε μέσω e-mail ενημερωτικά δελτία:
Όροι και Προϋποθέσεις

electronic services

ixografiseis

downloads

xartes-google

benzini

kairos

Δήμος Τοπείρου N. Ξάνθης

con address Εύλαλο, Τ.Κ. 67200, Ξάνθη
con tel 2541352600,1 con fax 2541352650
con email info @ topeiros.gr

Διευθύνσεις Αλληλογραφίας
Τηλέφωνα-Emails
-Λίστες NewsLetters

Κοινωνική Δικτύωση:

24rss Rss

24twitter Twitter

24facebook Facebook

24google plus Google+

24youtube Youtube

24flickr Flickr

24mixcloud Mixcloud

topeiros video

Άγνωστοι Οικισμοί του Δήμου Τοπείρου
BeachVolley στις Παραλίες του Δήμου
Παραδοσιακός Θρακιώτικος Γάμος
Στενά Νέστου: Φυσικό περιβάλλον
Ολυμπιάδα 2004
Τα έθιμα του Πάσχα στη Θράκη
Θεατρική Αγωγή στο Δήμο Τοπείρου