Τουριστικό Καταφύγιο Νέστος

 

Περίπατος που αναζωογονεί το σώμα

      και γεύσεις που μαγεύουν τις αισθήσεις.

 

Στα Στενά του Νέστου, η φυσική
ομορφιά είναι εντυπωσιακή.

Με τα βουνά να παιχνιδίζουν ολόγυρα
και την πλούσια βλάστηση να προσπαθεί
να σκαρφαλώσει στους βράχους.

Πριν ή μετά λοιπόν...για καφεδάκι ή ουζάκι,
για το γεύμα ή το δείπνο,
με μυρωδιές από την Ανατολή
και τοπικές συνταγές, παραδοσιακές γεύσεις
και μεράκι απύθμενο, "παρά το Νέστω ποταμώ".

 

Για την ιστορία...

Με πολύ μεράκι για τη ζωή, νέοι άνθρωποι της περιοχής "παρά το Νέστω ποταμώ" πήραν την απόφαση, εκεί που παίζανε πιτσιρικάδες, να καταθέσουν τη δική τους συνδρομή στην προσπάθεια για το ξαναζωντάνεμα της περιοχής.

Ένα κτίριο του Δήμου Τοπείρου ζει τον 2ο αιώνα της ζωής του. Χρησίμευε σαν κατάλυμα των εργατών των σιδηροδρόμων, φιλοξένησε στρατιώτες αλλά και φυλακισμένους (επί Βουλγαροκρατίας), άλλοτε αποθήκη κι άλλοτε Σταθμαρχείο, για να γίνει σήμερα το Τουριστικό Καταφύγιο Νέστου.

Σήμερα καλοδιατηρημένο, με εμφανή πέτρα, καινούργια σκεπή καλλιτενχική κι ένα περιβάλλοντα χώρο περί τα δύο στρέμματα διαμορφωμένο για τις ανάγκες του ορειβάτη, του οικολόγου, του οικογενειάρχη, της σχολικής εκδρομής, του τουρίστα, με υποδομή πληροφόρησης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών της Θράκης.

 

Ο Ποταμός Νέστος - Χλωρίδα και πανίδα

Μέγας δημιουργός ο ποταμός Νέστος. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο διάβα του, για χιλιάδες χρόνια ανάμεσά τους, τα διέβρωσε και χάραξε αυτή τη στενή πανέμορφη κοιλάδα, προσφέροντας νερό - ζωή στη γή, στα φυτά, στα ζώα, στον άνθρωπο. Τα τρεχούμενα νερά, οι απότομες πλαγιές, η μεγάλη διαφορά στο υψόμετρο, που φτάνει και τα 1000 μέτρα, το γεωλογικό υπόβαθρο και οι σπηλιές, δημιούργησαν ένα βοτανικό θησαυρό σε πλήθος φυτών όσο και σε είδη, που προσφέρει ένα καλό καταφύγιο στα ζώα. Το σκλήθρο, οι λεύκες, οι ιτιές, τα πλατάνια κυριαρχούν αδιαπέραστα. Άλλα είδη φυτών που συναντάμε είναι: η αγριοκουμαριά, η κοκορεβυθιά, η αγριελιά, το φυλλίκι, το πουρνάρι, το κεδρο, η λαδανιά...

Λουλούγια όπως η ίριδα, η ανεμώνη, ο κρόκος, το άγριο κρεμμύδι, ο γαύρος, ο μέλεγος, η πασχαλιά... Επίσης τα ενδημικά φυτά της Βαλκανικής όπως η χαρμπερλέα, η σαξιφράγα και τα τραχήλιο δίνουν στην περιοχή μεγάλη οικολογική αξία.

Την πανίδα αποτελούν η πετροπέρδικα, ο σκουρόβλαχος, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο μπούφος, ο βραχοτσοπανάκος, ο πετροκότσυφας, ο γαλαζοκότσυφας, το αγριοπερίστερο και το πετροχελίδονο.

 

 

 

 

 

 

 

ΓΑΛΑΝΗ, 67100 ΞΑΝΘΗ - Τηλ. 25410 93 838

----------------------------------------------------------

GALANI, 67100 XANTHI, GREECE - TEL. +3 25410 93 838

 

Μεγέθυνση

 

Μεγέθυνση

 

Μεγέθυνση

 

Μεγέθυνση

 

Που βρίσκεται

MAP - ΧΑΡΤΗΣ

 

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ:

12:00 - 24:00

 

ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ:

Κατσικάκι ή αρνάκι με πατάτες φούρνου

----------------------------

Ορτύκια (με σάλτσα ροδιού)

----------------------------

Μπριζόλα καπνιστή χοιρινή φούρνου

----------------------------

Αρνί γεμιστό με γραβιέρα

----------------------------

Χοιρινό γεμιστό με λουκάνικο - γραβιέρα - κυδώνια - δαμάσκηνα - πατάτες

 

Designed & Hosted by www.topeiros.gr