ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΞΟΤΩΝ  Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Ομάδας

ΓΕΝΙΚΑ O ΤΟΠΕΙΡΟΣ

Σύντομη Ιστορία

Οικολογικά χαρ/κά

Βλάστηση

Πανίδα & Χλωρίδα

Ανθρώπ. δυναμικό

 

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Η αρχιτεκτονική

Όξιλαρ

  Τούζλα 

Ίμερα

  Σεμέλη

Αγέλη

  Βανιάνο

Πρασινάδα

 

Σχεδίαση Σελίδων:

© 2000

 

Το Γυμνάσιο Τοξοτών εκπόνησε εργασία με θέμα «Οι Άγνωστοι Οικισμοί του Δήμου Τοπείρου» στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 1999-2000. Συμμετείχαν 24 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, με συντονιστές καθηγητές τους κ.κ. Ορφανίδη Δημήτρη, και Τζαμπαζλή Αθανάσιο.

Οι στόχοι της εργασίας ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές μας τα ποικίλα οικοσυστήματα του Δήμου. Έτσι αρχίσαμε από το πιο βορινό σημείο του Δήμου, μελετώντας το ορεινό οικοσύστημα με τους βραχώδεις γκρεμούς. Επισκεφθήκαμε τον ορεινό οικισμό των Ίμερων και καταγράψαμε την ιστορία του, ρωτώντας τη μοναδική οικογένεια που κατοικεί ακόμη εκεί.

Κατεβήκαμε στο εσωτερικό του Δήμου για να μελετήσουμε τα χερσαία οικοσυστήματα με τα λιβάδια και τις πεδιάδες. Επισκεφτήκαμε το Εύλαλο, Εράσμιο και Άβατο. Πήγαμε στο Δάσος του Κοτζά Ορμάν για να καταγράψουμε τα δασικά οικοσυστήματα του Δήμου και πήραμε συνεντεύξεις από κατοίκους του διπλανού χωριού, του Δασοχωρίου.

Για να καταγράψουμε τα παραλιακά οικοσυστήματα επισκεφτήκαμε τις παραλίες Μαγγάνων και Ερασμίου.

Περπατήσαμε στο πιο στενό τμήμα  της κοιλάδας του ποταμού Νέστου μεταξύ Τοξοτών και Σταυρούπολης η οποία έχει κηρυχτεί Αισθητικό Δάσος, για να καταγράψουμε την υδροχαρή και παρόχθια βλάστηση. Παρατηρήσαμε τα σπάνια πουλιά στις εκβολές του Νέστου, όπως τους οστρακοφάγους και τους σακάδες με το μεγάλο ράμφος. Μάθαμε ότι υπάρχουν λίγα ζευγάρια λύκων στο Δέλτα του Νέστου καθώς και πολλά αγριογούρουνα. Συναντήσαμε επίσης πολλά είδη αμφίβιων και ερπετών όπως σαλαμάνδρες, βατράχους, φρύνους, οχιές και νερόφιδα.

Μελετήσαμε την αρχιτεκτονική των σπιτιών των άγνωστων και εγκαταλελειμμένων οικισμών, όπως της Τούζλας, Σεμέλης, Αγέλης και Πρασινάδας. Φωτογραφήσαμε σπίτια του 1800 στους παλιούς Τοξότες (Όξιλαρ), που θεωρούνται δείγματα σπάνιας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής δομής, αλλά σήμερα δυστυχώς καταρρέουν ή κακοχρησιμοποιούνται από βοσκούς και γεωργούς.

Ασχοληθήκαμε επίσης και με δραστηριότητες εκτός Δήμου, όπως η επίσκεψή μας στον ποταμό Κομσάτο, για να συγκρίνουν οι μαθητές μας τα δύο ποτάμια, τον Νέστο και τον Κομσάτο. Ενημερωθήκαμε για τους υγρότοπους από το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου.

Συμμετείχαμε σε 4ήμερο πρόγραμμα με θέμα «Η Ιστορία του Μεταξοσκώληκα στη Χώρα του Μεταξιού» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου.

H ΕΡΓΑΣΙΑΕπισκεφτήκαμε το δάσος της Δαδιάς, για να παρατηρήσουμε το μοναδικό δάσος σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου απαντώνται μαζί και οι τέσσερις ευρωπαϊκοί γύπες: Όρνιο, Μαυρόγυπας, Ασπροπάρης και Γυπαετός.

Στις 16 Απρίλη αναρριχηθήκαμε στην κορυφή του βουνού "Αβγό" της Ξάνθης.

Η εργασία μας παρουσιάστηκε στα πλαίσια των γιορτών νεολαίας του Δήμου Ξάνθης στις 18 Μαΐου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

H ομάδα μας βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, στις 19 και 20 Μαίου 2000, με σταντ φωτογραφικού υλικού, με κείμενα, πληροφορίες και περίληψη της εργασίας μας, που μοιράστηκε  στους κατοίκους της Ξάνθης.

ΝΕΣΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ - Εξώφυλλο εργασίας 2002To 2002 εκδόθηκε το 24σέλιδο έγχρωμο έντυπό μας με θέμα τον ΝΕΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟ. Το αξιόλογο αυτό έντυπο ενίσχυσε οικονομικά ο Δήμος Τοπείρου και η Δ.Ε.Τ.Α. περιέχει κεφάλαια για τη μυθολογία του Νέστου ποταμού (αλλά και την γενικότερη Ελληνική μυθολογία γύρω από τους ποταμούς), τη σημερινή του κατάσταση, τα φράγματά του, καθώς και κεφάλαια για τα Στενά, το Αισθητικό Δάσος και το Δέλτα.

 

Η Περιβαλλοντική Ομάδα

για τη σχολική χρονιά 1999-2000

1. Αηδονόπουλος Τάκης

2. Αλεξανδρίδης Γιώργος

3. Ατανίδης Γιώργος

4. Δροσόπουλος Άρης

5. Καμπάκης Ανέστης

6. Καρυώτου Φωτεινή

7. Κελλίδης Νίκος

8. Κελλίδου Μαρία

9. Κοτζακελίνη Μαριάννα

10. Κουτελιάνη Χριστίνα

11. Κωνσταντινίδης Κώστας

12. Μαντζαρίδης Κώστας

13. Μπαγκντασαριάν Μαρία

14. Σαριγιαννίδου Βούλα

15. Σαρόγλου Στέφανος

16. Σιμιντιρίδης Χρήστος

17. Σπανόπουλος Χρήστος

18. Στεφανίδης Χρυσόστομος

19. Στεφανίδου Δήμητρα

20. Τανιμανίδου Βούλα

21. Τουργαίδου Συμέλα

22. Τσαουσέλη Ευγενία

23. Τσουκαλά Χρυσάνθη

24. Χριστοφορίδου Δέσποινα