ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΞΟΤΩΝ  Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο οικισμός "Όξιλαρ"

ΓΕΝΙΚΑ O ΤΟΠΕΙΡΟΣ

Σύντομη Ιστορία

Οικολογικά χαρ/κά

Βλάστηση

Πανίδα & Χλωρίδα

Ανθρώπ. δυναμικό

 

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Η αρχιτεκτονική

Όξιλαρ

  Τούζλα 

Ίμερα

  Σεμέλη

Αγέλη

  Βανιάνο

Πρασινάδα

 

Σχεδίαση Σελίδων:

© 2000

 

      Στις αρχές του 1800 υπήρχε μόνο ένας συνοικισμός με 200 κατοίκους περίπου, με την ονομασία Όξιλαρ. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την  κτηνοτροφία και κυρίως με την καλλιέργεια του καπνού. Ο καπνός του Όξιλαρ φημίζονταν  σε όλο τον κόσμο για το άρωμα και τη ποιότητά του

      Το 1923 πρόσφυγες από την Μ. Ασία και Ανατολική Θράκη εγκαθίστανται στο Όξιλαρ. Το Όξιλαρ αναγνωρίστηκε Κοινότητα αφού εν τω μεταξύ είχε μετονομαστεί σε Τοξότες με διάταγμα της 20-7-1924 ΦΕΚ Α 194-1924. Η καινούρια ονομασία Τοξότες προήλθε απο άμεσο μεταφραστικό δάνειο του παλαιότερου οικισμού.

      Από το 1924 μέχρι το 1930 υπήρξε μια εξαετία σκληρής και συνεχούς εργασίας των προσφύγων. Οι Τοξότες κατείχαν την τέταρτη θέση στην παραγωγή καπνού από το 1924 μέχρι το 1926. Το χωριό άκμασε στη δεκαετία του 30. Χτίστηκε η Κοινότητα, χριστιανικό Δημοτικό σχολείο, μουσουλμανικό Δημοτικό, η Χωροφυλακή και η εκκλησία Κοίμησης της Θεοτοκου. Υπήρχε μεγάλος αλευρόμυλος, τρία κουρεία, καφενεία, κρεοπωλεία, τζαγκαράδικα και ξενοδοχείο, όπου κατέλυαν πολλοί ταξιδιώτες από όλη την Ελλάδα καθώς ο Σιδηροδρομικός Σταθμός των Τοξοτών ήταν σημαντικό κομβικό σημείο. Στα 1935 υπήρχε η πρώτη παιδική μαντολινάτα στους Τοξότες που οργάνωσε ο κος Γρηγ. Λεοντιάδης.

    Υπήρχε θεατρικό συγκρότημα ο Ευαγγελισμός. Ο γιατρός Δημ. Βελένζτας προσέφερε τις υπηρεσίες του στους χωριανούς.

      Η περίοδος 1941 μέχρι 1944 υπήρξε η χειρότερη μια και τότε οι Τοξοτιανοί γνώρισαν τη χειρότερη βουλγαρική κατοχή. Μετά την απελευθέρωση οι Τοξοτιανοί ξανάρχισαν να καλλιεργούν τον καπνό, αλλά οι τιμές που εδίδοντο από το ελεύθερο εμπόριο ή την κρατική παρέμβαση ήταν κάτω του κόστους. Από τη δεκαετία του ΄60 και μετά έγιναν έργα ζωτικής σημασίας για το χωριό: εγκαινιάζεται νέο Δημοτικό, χτίζεται το Γυμνάσιο, το Πνευματικό Κέντρο όπου στεγάστηκε η Κοινότητα  και ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος. Εγκαινιάζεται ο πρώτος Παιδικός Σταθμός και διαμορφώνεται η νέα πλατεία του χωριού στο κέντρο του Σταθμού. Παρά τα έργα όμως οι δείκτες παραγωγής πέφτουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα επειδή ήδη έχουν μειωθεί οι καλλιέργειες στο ελάχιστο, καθώς οι τιμές που έδιναν οι έμποροι για τα καπνά ήταν κάτω του κόστους. Οι Τοξοτιανοί αρχίζουν να εγκαταλείπουν το χωριό και φεύγουν για Γερμανία, ή ακολουθούν το ρεύμα της αστυφιλίας προς Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Χριστιανικό Δημοτικό Σχολείο

 

Σπίτι στο Όξιλαρ

 

Το σπίτι του Ιμάμη στο Όξιλαρ

 

Το σπίτι του Μπέη στο Όξιλαρ

 

Αρχοντικό στο Όξιλαρ