Μέγα Δάσος (Κοτζά ορμάν)

Έχει ιστορική σημασία και δεν έχασε την επικαιρότητά του, αφού τόσος λόγος γίνεται στις μέρες μας για την προστασία των φυσικών πόρων, και ειδικά στην περιοχή μας για τη προστασία του βιότοπου "ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ" πάνω στο οποίο έζησε και αναπτύχθηκε το περίφημο παρθένο δάσος Κοτζά - Ορμάν.

Ο ποταμός Νέστος είναι το φυσικό όριο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης. Πηγάζει από τη Βουλγαρία και αφού διασχίζει βαθιές κοιλάδες και φαράγγια στα βουνά μεταξύ Ορβήλου και Ροδόπης και περάσει τα μεγαλόπρεπα του Τέμπη από τη Σταυρούπολη έως τους Τοξότες, ξεχύνεται στην πεδιάδα κατ' ευθείαν στη θάλασσα, χωρίς μαιανδρισμούς, απέναντι στη Θάσο. Δεξιά και αριστερά των όχθων του από τους Τοξότες έως τη θάλασσα σε μήκος 27 και πλάτος 3 - 7 χιλιόμετρα, ζωογονούσε με τα νερά του το ωραιότερο και πολυτιμότερο υδροχαρές δάσος της Ευρώπης, το Κοτζά - Ορμάν (με έκταση 130,000 στρέμματα περίπου), που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει μεγάλο Μέγα δάσος.

Το δάσος τούτο, που έγινε γνωστό από τον Πανελλήνιο Συναγερμό εναντίον της καταστροφής του, έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον επιστημονικό κόσμο, τόσο και για την χλωρίδα του όσο και για την πανίδα του. Η ασπρόλευκα , η μαύρη λεύκα και από τα ευγενή και πολύτιμα πλατύφυλλα η οξύκαρπος και η ολότριχος μελία, η πεδινή πτελέα, η ποδισκοφόρος δρυς, ο πεδινός και ταταρικός σφένδαμος, καθώς και το σκλήθρο αποτελούν τα κυριότερα δένδρα μεταξύ πολλών άλλων. Η ολότριχος μελία με τα βελουδωτά φύλλα που από όλη την Ευρώπη φύεται μόνον στο δάσος αυτό κατά συστάδες και σε ελάχιστες ποσότητες στη Δροβρυτσά, θα αποτελέσει αντικείμενο παγκοσμίου δασικού και βοτανικού ενδιαφέροντος.

Απ' όλη την Ευρώπη μόνο στο δάσος αυτό εύρισκαν τροφή και καταφύγιο τόσα πολλά αγρίμια όπως αγριόχοιροι, λύκοι, οι σπάνιοι λύγκες, τσακάλια δύο ειδών, ενυδρίδες, ασβοί, αλεπούδες, λαγοί και συχνά ζαρκάδια. Υπάρχουν επίσης και όλα τα υδρόβια, διαβατικά και ενδημικά πτηνά, καθώς και ο φασιανός, που μόνο στην Ελλάδα βρίσκεται σε άγρια κατάσταση. Το δάσος αυτό έχει σπουδαία αποστολή τοπικά αλλά και για την οικονομία ολόκληρης της χώρας. Είναι η μόνη πηγή από την οποία όλα τα χωριά, από την Κομοτηνή μέχρι Δράμα - Καβάλα, προμηθεύονται καύσιμη ύλη. Η πηγή αυτή είναι αναντικατάστατη, γιατί σε μεγάλο βάθος τα προς τα βορράν βουνά είναι γυμνά και οι αγρότες δεν μπορούν να αγοράσουν καυσόξυλα από το εμπόριο. Επίσης βόσκουν σ' αυτό τα ζώα 33 χωριών.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο και κατά το θέρος είναι θαυμάσιος βοσκότοπος για τις μέλισσες. Ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα δένδρα που είναι γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ' όλο τον κόσμο είναι η μελία, που είναι γνωστή ως το πολυτιμότερο ξύλο της Ευρώπης. Ένα άλλο δένδρο που αφθονεί στο Κοτζά - Ορμάν είναι το σκλήθρο. Το Μέγα Δάσος, που ένα μέρος του βρίσκεται στον νομό Ξάνθης, είχε και έχει ακόμη πάντα τα προσόντα για να γίνει ένα πάρκο για τον Ελληνικό λαό, προσιτό από ξηρά και θάλασσα.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Δασαρχείο Καβάλας: 2510 - 247042, 461803
Κέντ. Ενημέρωσης Δέλτα Νέστου (Κεραμωτή): 25910 - 51831
Εταιρ. Προστασίας της Φύσης & Οικοανάπτυξης (Χρυσούπολη): 25910 - 24289, 23144
Κέντρο Ενημέρωσης Βιστωνίδας: 25410 - 96646
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δασαρχ. Ξάνθης: 25410 - 21212
 
Δείτε επίσης:

Το Δέλτα του Νέστου στη Συνθήκη RAMSAR

Φωτογραφίες από το Κοτζά Ορμάν

Χάρτης Wikimapia

 

 ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΩΝ: Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν την δυνατότητα σχολιασμού.

Διαβάστε επίσης τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Σύνδεση Εγγραφή

Σύνδεση

NEWSLETTER

ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφή σε λίστα/ες για να λαμβάνετε μέσω e-mail ενημερωτικά δελτία:
Όροι και Προϋποθέσεις

electronic services

ixografiseis

downloads

xartes-google

benzini

kairos

Δήμος Τοπείρου N. Ξάνθης

con address Εύλαλο, Τ.Κ. 67200, Ξάνθη
con tel 2541352600,1 con fax 2541352650
con email info @ topeiros.gr

Διευθύνσεις Αλληλογραφίας
Τηλέφωνα-Emails
-Λίστες NewsLetters

Κοινωνική Δικτύωση:

24rss Rss

24twitter Twitter

24facebook Facebook

24google plus Google+

24youtube Youtube

24flickr Flickr

24mixcloud Mixcloud

topeiros video

Άγνωστοι Οικισμοί του Δήμου Τοπείρου
BeachVolley στις Παραλίες του Δήμου
Παραδοσιακός Θρακιώτικος Γάμος
Στενά Νέστου: Φυσικό περιβάλλον
Ολυμπιάδα 2004
Τα έθιμα του Πάσχα στη Θράκη
Θεατρική Αγωγή στο Δήμο Τοπείρου