8. Ερπετά

 

Στα Στενά του Νέστου ζουν τρία είδη ερπετών που θεωρούνται σημαντικά και χρήζουν προστασίας. Πρόκειται για την Ελληνική και τη Μεσογειακή χελώνα και την πράσινη σαύρα. 

 

Μεσογειακή χελώνα (Testudo hermanii)

Προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως ζωικό είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτεί αυστηρή προστασία), από τη σύμβαση της Βέρνης (ως είδος πανίδας υπό αυστηρή προστασία και είδος πανίδας υπό προστασία) και από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 (ως προστατευτέο είδος). 

Η Μεσογειακή χελώνα είναι γνήσια χερσαία χελώνα. Ζει στα λιβάδια, στα θαμνοτόπια και τα ανοιχτά δάση. Είναι πολύ αργοκίνητο ζώο, φυτοφάγο. Είναι ικανή να ζει σε ξηρούς βιότοπους. Είναι δραστήριες κυρίως το πρωί, ενώ την υπόλοιπη μέρα αναπαύονται. Το χειμώνα πέφτουν σε νάρκη. 

Πως θα την αναγνωρίσουμε: Έχουν ογκώδη, θολωτό ραχιαίο κέλυφος (περίπου 20 εκ. μήκους). Το χρώμα του κέλυφους είναι κιτρινωπό, πορτοκαλί, καφετί ή πράσινο. Έχει σκούρους τονισμούς και συχνά ευδιάκριτα φύματα. Τα πόδια είναι μονοκόμματα. Κύριο διακριτικό γνώρισμα είναι η επιουραία κεράτινη πλάκα, που αποτελείται από δύο συμμετρικά τοποθετημένα τμήματα και η πλατιά φολίδα στην άκρη της ουράς.

 


 

Ελληνική χελώνα (Testudo graeca)

Προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως ζωικό είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτεί αυστηρή προστασία και επιβάλλεται ο καθορισμός ζωνών προστασίας τους), από τη σύμβαση της Βέρνης (ως είδος πανίδας υπό αυστηρή προστασία), από το CITES, από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 (ως προστατευτέο είδος) και από τον Ευρωπαϊκό κόκκινο κατάλογο και το IUCN Red List (ως τρωτό είδος). 

Οι οικολογικές απαιτήσεις και συνήθειες μοιάζουν με αυτά της Μεσογειακής χελώνας. 

Πως θα την αναγνωρίσουμε: Είναι λίγο μεγαλύτερη από τη Μεσογειακή (μήκος 25 εκ.). Η ουραία πλάκα είναι ενιαία. Στην κάτω επιφάνεια του μηρού έχει ένα ευδιάκριτο κεράτινο.

 


 

Πράσινη σαύρα ή πρασινογουστέρα ή σμαραγδόσαυρα (Lacerta viridis)

Προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως ζωικό είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτεί αυστηρή προστασία) και από τη σύμβαση της Βέρνης (ως είδος πανίδας υπό αυστηρή προστασία). Ζει σε ηλιόλουστες περιοχές, συνήθως βραχώδεις, ξέφωτα. Τρώει διάφορα ασπόνδυλα και έντομα. 

Πως θα την αναγνωρίσουμε: Το μήκος του κυρίως σώματός της είναι 13 εκ. και της ουράς της 26 εκ. Έχει μικρό κεφάλι και ισχυρό σώμα. Το χρώμα των αρσενικών είναι πράσινο και ποικίλο των θηλυκών (από πράσινο μέχρι καφετί). Συχνά έχει στην πλάτη στίγματα ή ραβδώσεις. Η κοιλιά και στα δύο φύλα είναι κιτρινωπή και ο λαιμός των αρσενικών μερικές φορές κυανόχρωμος. Τα ανήλικα έχουν μπεζ χρώμα με στίγματα ή ραβδώσεις.