Ο Δήμος Τοπείρου Σήμερα

Χρήσιμες πληροφορίες για τον Δήμο Τοπείρου.

Κλικ για μεγέθυνσηΟ Δήμος Τοπείρου συστάθηκε με τον Νόμο 2539/97 για την Συγκρότηση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης γνωστού και ως επιχειρησιακό σχέδιο “Ι. Καποδίστριας”.

Προέκυψε από την συνένωση οκτώ (8) πρώην Κοινοτήτων: Αβάτου, Γαλάνης, Εξοχής, Ερασμίου, Ευλάλου, Μαγγάνων, Ολβίου, Τοξοτών. Κοινοτήτων που συμβολίζονται στο έμβλημα του Δήμου Τοπείρου με οκτώ άστρα.

Με τον Ν.3852/2010 γνωστό και ως "Καλλικράτης" δεν επήλθε καμία μεταβολή στα όριά του.

Η έκταση του είναι 312.493 στρέμματα, αποτελείται από 36 οικισμούς, με Νόμιμο πληθυσμό 14.797 και Μόνιμο πληθυσμό 11.544 (απογραφή 2011). Ο πληθυσμός είναι μικτός, 65% Χριστιανούς και 35% Μουσουλμάνους. (δείτε τους χάρτες)

 

Κλικ για μεγέθυνση του χάρτηΤο βόρειο τμήμα του Δήμου είναι ορεινό και αποτελεί μέρος της οροσειράς της Ροδόπης. Πλούσιο σε βλάστηση, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, παρουσιάζει έντονη χαράδρωση, που συμπληρώνεται από το πλήθος μικρορεμάτων, τα οποία συμβάλουν στο ποταμό Νέστο. Ψηλότερη κορυφή είναι τo ύψωμα "Καρπούζι" με ύψος 1.286 μέτρα. Όλη η δυτική πλευρά διασχίζεται από τον ποταμό Νέστο, ο οποίος πηγάζει από τη Βουλγαρία και η φυσική ροή του έχει δημιουργήσει μια οφιοειδή κοίτη (Μαιανδρισμούς), που περιβάλλεται από απόκρημνες περιοχές με υδροχαρή βλάστηση διαμορφώνοντας ένα χαρακτηριστικό τοπίο, γνωστό ως Στενά του Νέστου. Το νότιο τμήμα του Δήμου που είναι και το μεγαλύτερο, είναι πεδινό και καλύπτεται κυρίως με καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Υπάρχουν λίγες λοφώδεις όπως και λίγες ελώδεις εκτάσεις, κυρίως κοντά στα παράλια με το Θρακικό πέλαγος και το Δέλτα του Νέστου. Επίσης υπάρχουν μικρές αμμοθίνες κοντά στη παραλιακή γραμμή.

 

Σημαντικό στοιχείο του πεδινού τμήματος είναι ο ποταμός Νέστος που είναι και το δυτικό σύνορο του Δήμου, ο οποίος σε όλο το μήκος του, και ιδιαίτερα στη κατάληξη του στη θάλασσα, όπου σχηματίζει το Δέλτα, παρουσιάζει ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική σημασία εξαιτίας του υδροχαρούς παρόχθιου δάσους σε όλο το μήκος του. Στο πεδινό τμήμα υπάρχουν πολλά ρέματα και μικροί χείμαρροι με κυριότερο το χείμαρρο Λασπία.

Ο σημαντικός επίσης, φυσικός πόρος, είναι το Δέλτα του Νέστου ποταμού που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους 10 σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Από επιστημονική και οικολογική άποψη προσφέρει μια εξαιρετικά πλούσια ποικιλία πανίδας. Τέλος τα ίδια νερά του Νέστου αποτελούν ένα σημαντικό για την γεωργία πόρο.

Στη περιοχή του Δήμου υπάρχουν βιομηχανίες Εθνικής σημασίας και τον διασχίζει η Εγνατία οδός και η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης.

Διαθέτει τρία (3) Γυμνάσια, δεκαεπτά (17) δημοτικά και δεκατέσσερα (14) νηπιαγωγεία. Έχει βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα φροντίδας οικογένειας, αγροτικά ιατρεία, ιδιωτικά ιατρεία – οδοντιατρεία, πολλά φαρμακεία.

Έχει πολλούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και γήπεδα. Λειτουργούν τμήματα ομαδικού αθλητισμού, χορευτικά θεατρικά, φωτογραφίας, μουσικής, περιβάλλοντος κ.α.

Στο δημοτικό διαμέρισμα Ευλάλου στεγάζεται το δημαρχιακό μέγαρο. Σε ένα ανακαινισμένο διώροφο χώρο πού στεγάζει τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο Δ. Συμβουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους Αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Δήμος Τοπείρου αξιοποιεί για τις δραστηριότητες του τα κτίρια που έχει στην δικαιοδοσία του, κυρίως τα καταστήματα των πρώην Κοινοτήτων.

 

Δήμαρχος του Δήμου Τοπείρου απο τις 1 Σεπτεμβρίου 2014 είναι ο κ. Θωμάς Μίχογλου.

  

Δείτε:Διοικητικές Μεταβολές στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου (1912 έως 2010)