Featured

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΘΕΜΑ: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος»
 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
 
   Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλούν τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων που αναφέρουν ότι στον ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ, « ….. δεν έχει ενταχθεί στις παραμεθόριες περιοχές ο Δήμος Τοπείρου…»
 
   Επιπλέον έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι στις παραμεθόριες περιοχές συμπεριλαμβάνονται αυτές που βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ  από τα σύνορα, συμπεριλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου τους Νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, εκτός από τη δημοτική ενότητα του Δήμου Τοπείρου.  Αλήθεια ποιος είναι ο «Τεχνοκράτης» που σας εισηγήθηκε χιλιομετρικό περιορισμό στην Ανάπτυξη;
 
   Στην γεωστρατηγική θέση της ευρύτερης περιοχής της ΑΜ - Θράκης η οποία αναδεικνύεται σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο περιλαμβάνεται και ο Δήμος Τοπείρου.        Στον τομέα της ενέργειας, αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου και η πράσινη ενέργεια αναμένεται να προσελκύσουν υψηλού επιπέδου επενδύσεις. Δεν προτιθέμεθα να είμαστε απόντες . . .  Μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου θα υπάρχουν χρηματοδοτικές δυνατότητες για επενδύσεις και είμαστε σε διαρκεί αγώνα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως νέα Δημοτική Αρχή για την προσέγγιση νέων επενδυτικών κεφαλαίων. 
   Στον τομέα  του Τουρισμού, γίνεται προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών, που θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες επενδύσεις σε ποικίλες μορφές τουρισμού, όπως ο πολυτελής τουρισμός, ο θρησκευτικός, ο ιατρικός και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 
   Στον Δήμο Τοπείρου στον Πρωτογενή Τομέα  (Αγροτο-Κτηνοτροφία) δεν υπάρχει διαστρωμάτωση. Διαρκώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς η οποία στηρίζει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την οικονομία της περιοχής. Δεν είμαστε υπέρμαχοι του να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες και να μείνουν στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή μόνο οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις.Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Δήμο μας, το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε λίγες μεγάλες εκμεταλλεύσεις.
 
Κύριε Υπουργέ,
   Τα στοιχεία για τον Δήμο Τοπείρου είναι αποκαλυπτικά. Θερίζει η φτώχεια . . . τρία στα τέσσερα παιδιά πεινάνε . . . Να σημειώσουμε ότι συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των ευάλωτων κοινωνικοοικονομικά περιοχών όπου εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα. Το 30% των οικογενειών είναι χωρίς κανένα εισόδημα. Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες μας, υπάρχει συνεχής προσπάθεια να τις μετατρέψουμε σε δύναμη και ευκαιρίες. Εκμεταλλευόμαστε καθημερινά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Μετά από χρόνια αδιαφορίας, κακών πολιτικών και πρακτικών, σκοπός μας είναι να επιλύσουμε προβλήματα, να επαναφέρουμε την πρόοδο, την εργασία και την ανάπτυξη στην περιοχή. Οι Δημότες, μας επέλεξαν γι’ αυτόν τον σκοπό. Ας αντιληφθούμε την κρισιμότητα της περιόδου, την αναγκαιότητα για σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
 
Κύριε  Υπουργέ,
   Ζητώ άμεσα την άρση αυτής της αδικίας . . . Να συμπεριληφθεί ο Δήμος Τοπείρου ως αναπόσπαστο μέρος μαζί με την Περιφέρεια ΑΜ-Θράκης στην κατηγορία των ειδικών περιοχών του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, προκειμένου να βελτιώσουμε την μειονεκτικότητα και τις ανισότητες μας και κυρίως να υποβοηθήσουμε την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες χαμηλού κόστουςόπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.
 
Ανήκουμε κι εμείς στην Παραμεθόρια περιοχή . . .                                           
 
   Εκείνο που πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα  είναι ότι δεν σας ζητάμε χάρη. Ζητάμε εκείνο που δικαιούμαστε  προκειμένου η περιοχή του Δήμου Τοπείρου  να βρει τον βηματισμό της. Δεν μας το επιτρέπει η συνείδηση και η ηθική μας να χαρίσουμε τίποτα και σε κανέναν, δεν παραιτούμαστε από τίποτε….!!! 
 
Παλεύουμε καθημερινά και θα παλέψουμε πολυδιάστατα….!!!           
 
   Λόγω των εκτεταμένων συνόρων κύρια με τη Βουλγαρία, το ανταγωνιστικό και πολύ ευνοϊκό υπάρχον εκεί φορολογικό καθεστώς, η φυγή των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την ελεύθερη διακίνηση των παραγόμενων προϊόντων εκεί, συμπιέζει ισχυρά την οικονομία της περιοχής, δημιουργώντας μειονεκτικότητα, η οποία απαιτεί μέτρα αναπτυξιακά για την άρση της. 
   Ζητώ άμεσα, τις επόμενες κιόλας ημέρες, συνάντηση μαζί σας, προκειμένου όλα τα παραπάνω και όχι μόνο να σας τα εκθέσω αυτοπροσώπως για να αντιληφτείτε το μέγεθος του ατοπήματος να εξαιρεθεί ο Δήμος Τοπείρου από την ειδική κατηγορία του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
   Σας διαβεβαιώνω τόσο εγώ προσωπικά με το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και όλοι οι Δημότες ότι μαζί θα προσπαθήσουμε σημείο προς σημείο έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την αδικία και αυτό που έχουμε μπροστά μας (τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο) να το αξιοποιήσουμε και να το «εκμεταλλευτούμε» στο έπακρο, ο Δήμος Τοπείρου δεν μπορεί και δεν αντέχει την αδικία εις βάρος του . . .
 
Με τιμή
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ
ΜΙΧΟΓΛΟΥ ΘΩΜΑΣ